I terrorgruppas «hovedstad»: Folk tør ikke tørke svarte klær på taket, får ikke forlate byen og kontrolleres av kvinnelig moralpoliti

Aktivist Abu Muhammed forteller Dagbladet om det brutale hverdagslivet i Raqqa

Da terrorgruppa IS i fjor sommer erklærte sin egen «stat», var det med syriske Raqqa som «hovedstad».

Nå forteller en lokal aktivist Dagbladet om hvordan det er å leve under terrorgruppas styre. Om hvorfor kvinner går med hvite hijaber under den svarte niqaben, hvordan moralpolitiet skal avsløre infiltratører og sivilbefolkningen sulter.

– IS’s okkupasjon er det verste byen har opplevd, sier aktivist Abu Mohammed fra gruppa Raqqa is being slaughtered silently til Dagbladet.

Å tørke svarte klær
Kort tid etter terrorgruppa ankom byen, vaiet svarte flagg fra toppen av bygningene. Horder av væpnede islamister fylte gatene og dekte murhusene i det krigsherjede Raqqa i svart.

Men det tok ikke lang tid før gruppas svarte flagg ble en plage for sivilbefolkningen. For USA har sammen med den arabiske alliansen bombet IS-hovedstaden det siste halvåret. Sivilbefolkningen har sluttet å tørke svarte klær på klessnorene på taket, av frykt for at det skal se ut som IS-flagg.

KVINNELIG MORALPOLITI: Aktivistgruppa forteller om terrogruppas egne kvinnelige moralpoliti, kalt «Khansaa-brigaden». De er de eneste kvinnene som får lov til å bære våpen eller kjøre bil. Dette bildet er lagt ut på Twitter av en australsk kvinne som har sluttet seg til IS. Men dette skal være langt fra det livet kvinner lever under terrorgruppa - og den rollen de er tiltenkt i gruppas såkalte «stat». Foto: Umm Abdullatif al-Australi / Twitter
KVINNELIG MORALPOLITI: Aktivistgruppa forteller om terrogruppas egne kvinnelige moralpoliti, kalt «Khansaa-brigaden». De er de eneste kvinnene som får lov til å bære våpen eller kjøre bil. Dette bildet er lagt ut på Twitter av en australsk kvinne som har sluttet seg til IS. Men dette skal være langt fra det livet kvinner lever under terrorgruppa – og den rollen de er tiltenkt i gruppas såkalte «stat». Foto: Umm Abdullatif al-Australi / Twitter

Og dermed peke ut husene deres som et mål for amerikanerne.

– Det er et stort antall IS-krigere her. I det siste har det også kommet store mengder krigere fra Mosul (terrorgruppas hovedsete i Irak red.anm.), sier Mohammed til Dagbladet.

Stengte grenser
Raqqa er stedet hvor terrorgruppa har gått lengst i sitt såkalte statsprosjekt. De har opprettet domstoler som håndhever en streng form for sharia, egne politistyrker som håndhever lovene, folk må betale skatt og IS hevder å ha startet egne sosiale programmer.

Flere norske IS-krigere har også bosatt seg i et eget norsk samfunn i byen.

– ISIL har bestemt at ingen får forlate byen, bare de syke kan komme seg ut. Men det er vanskelig å si hvor mange som flykter likevel, sier Muhammed til Dagbladet.

Aktivistgruppa Raqqa is being slaughtered silently startet som en gruppe mot Syrias president Bashar al-Assad, men har i lang tid fortalt om de dårlige forholdene under terrorgruppas IS’ styre.

Da islamistene kom til byen hadde Raqqa en million innbyggere, men nå er bare 400 000 igjen, ifølge Mohammed. Han sier grunnen til at IS har stengt grensene, er at de vil ha sivile i byen, så amerikanerne ikke kan bombe den fritt.

ADVARER KVINNER: 34-åringen til venstre kjemper med IS i Syria og bor i Raqqa. På sosiale medier skriver han om hva kvinner som gifter seg med jihadister kan forvente seg i Raqqa. Han beskriver en virkelighet uten mat, vann og elektrisitet. Foto: Privat
ADVARER KVINNER: 34-åringen til venstre kjemper med IS i Syria og bor i Raqqa. På sosiale medier skriver han om hva kvinner som gifter seg med jihadister kan forvente seg i Raqqa. Han beskriver en virkelighet uten mat, vann og elektrisitet. Foto: Privat

Moralpolitiet

På innsida av bygrensene må folk ha skjegg med riktig lengde og be fem ganger om dagen. Under bønnetidene så må alle byens butikker stenge, forteller Muhammed. Det er snakk om en helt ny livsstil for mange av innbyggerne.

Og spesielt for kvinnene. IS har et eget moralpoliti for kvinner de kaller «Khansa-brigaden».

– Statusen til kvinner har forandret seg dramatisk. «Khansa-brigaden» tråler gatene og ser alltid etter personer som bryter reglene. Mange kvinner blir tvunget til å gifte seg med IS-krigere, sier Muhammed til Dagbladet.

Det kvinnelige moralpolitiet skal sørge for at kvinnene kler seg riktig, men ble ifølge aktivistgruppa opprettet for å avsløre infiltratører – gjerne mannlige krigere som kler seg ut som kvinner.

For på sjekkpunkter i IS-områdene har ikke de mannlige krigerne lov til å undersøke kvinner. Det kan «Khansaa-brigaden» gjøre. De er også, ifølge Muhammed og hans kolleger, de eneste kvinnene som får bære våpen og kjøre bil.

HVERDAGEN I BYEN: Kvinner i niqab går her forbi IS-propaganda i en park i Raqqa, 1. november 2014. På plakaten står det, grovt oversatt, at "vi skal vinne fram, tross den globale koallisjonen". Foto: Str / Rmc / AFP Photo / NTB Scanpix
HVERDAGEN I BYEN: Kvinner i niqab går her forbi IS-propaganda i en park i Raqqa, 1. november 2014. På plakaten står det, grovt oversatt, at “vi skal vinne fram, tross den globale koallisjonen”. Foto: Str / Rmc / AFP Photo / NTB Scanpix

– Får ikke se sola
Dagbladet har tidligere skrevet om en amerikansk IS-krigers (34) beskrivelse av hvordan livet for kvinner er i Raqqa. Han skriver at dette er situasjoner kvinner bør forvente seg:

Å være i et rom i flere måneder uten kontakt med verden utenfor, å ikke kunne se sola og å være alene i lange perioder uten å kunne kontakte venner eller familie.

– Mange kvinner blir tvunget til å gifte seg med IS-krigere og lider daglig. De som ønsker å gifte seg med en IS-kriger har blitt bedt om å gå med et hvitt sjal under niqaben. Så krigerne kan kjenne igjen de gifteklare, sier Muhammed til Dagbladet.

Uten vann, strøm og mat
Den amerikanske IS-krigeren beskriver en hverdag i Raqqa uten mat, vann, elektrisitet og legehjelp. I tillegg bør de som kommer ned, ifølge ham, alltid være redd for at huset deres blir angrepet.

Muhammed forteller at IS driver sykehus, men at legehjelpen er på et minimum og at det ikke finnes medisiner. IS skal nå ha startet sitt eget treårige medisinstudium  i byen, ifølge aktivistgruppa.

MILITÆRPARADE: Terrorgruppa har snudd opp ned på hverdaslivet i sin selverklærte hovedstad Raqqa i Syria. Her har de en parade gjennom byen, som skal ha skjedd i juni 2014. Så våpenmektig er IS Foto: Raqqa Media Center of the Islamic State group / AP Photo / NTB Scanpix
MILITÆRPARADE: Terrorgruppa har snudd opp ned på hverdaslivet i sin selverklærte hovedstad Raqqa i Syria. Her har de en parade gjennom byen, som skal ha skjedd i juni 2014. Så våpenmektig er IS Foto: Raqqa Media Center of the Islamic State group / AP Photo / NTB Scanpix

– De har sosiale programmer for dem som jobber for dem eller hjelper dem, ikke alle folkene, sier Mohammed til Dagbladet.

Mange IS-krigere hevder grunnen til at de reiser ned til Syria, er for å hjelpe sivilbefolkningen som lider. Men Mohammed sier det er få som mottar hjelp.

– De bestemmer på hvordan du kler deg inne i huset, ute på gata og også måten du går på. Vi dør her under ISIL, sier han til Dagbladet.

IS’ frammarsj i Irak og Syria er på mange måter stoppet, men de har holdt på sine kjerneområder. Selv om den viktige byen Tikrit kan ha falt i Irak, så har terrorgruppa fortsatt sterk kontroll på sine hovedseter, Mosul i Irak og Raqqa i Syria.

Abu Mohammed har selv bedt om at hans navn brukes i denne artikkelen, men ønsker ikke oppgi akkurat hvor han befinner seg. Raqqa is being slaughtered silently oppgir at en av gruppas medlemmer ble tatt idet han prøvde å flykte fra Raqqa våren 2014 og ble offentlig henrettet.


kilde : http://www.dagbladet.no/2015/04/01/nyheter/utenriks/den_islamske_stat/38502491/

media activist from the city of Raqqa, student at the Faculty of Law at the University of the Euphrates. Director of the Media Office of Raqqa, founding member of "Raqqa is Being Slaughtered Silently", founding member of the documentary project of "Sound and Picture". I work in documenting violations committed by Assad's regime and ISIS group and extremist organizations inside the city of Raqqa, as I work in programming, design and visual media. I hold a certificate of coach in digital security, and a certificate of journalist coach, and a certificate in documenting violations against human rights, and a certificate in electronic advocacy. I underwent a training under the supervision of "Cyber-Arabs" in collaboration with the Institute for War and Peace "IWPR", about the management of electronic websites and leadership of advocacy campaigns, and a training of press photography under the supervision of the photojournalist "Peter Hove Olesen".